Strategisch aan de slag met arbitrage
Ook voor arbitrage zijn de pijlers van het Strategisch Plan leidend. Sportplezier, want een (ont)spannende wedstrijd valt of staat bij een duidelijke en eerlijke arbitrage. Persoonlijke groei, want ook scheidsrechter zijn betekent een Leven Lang Leren. En maatschappelijke impact, bijvoorbeeld op het gebied van een veilig sportklimaat en meer vrouwelijke arbiters. Peter van der Terp vertelt welke stappen we afgelopen seizoen hebben gezet en hoe we daar komend seizoen op verder gaan bouwen.
"Zonder scheidsrechters geen korfbal", stelt Peter. "Een actieve houding van het KNKV en de verenigingsbesturen op het gebied van arbitrage, is dan ook van groot belang. Met goede arbitrage kunnen we conflicten in wedstrijden snel oplossen en kunnen spelers binnen de vastgestelde kaders excelleren." Afgelopen seizoen hebben we ons onder andere beziggehouden met verenigingsarbitrage, het ontwikkelen van officials en meer diversiteit onder arbiters.
'We focussen op drie hoofdpunten: het arbitragebeleid, een veilig sportklimaat en het begeleiden van scheidsrechters.'
Verenigingsarbitrage
Als KNKV zijn pakken we verenigingsarbitrage samen met de verenigingen op. Peter: "Daarbij focussen we op drie hoofdpunten: het arbitragebeleid, een veilig sportklimaat en het begeleiden van scheidsrechters. Zo introduceren we bij verenigingen een soort 'clubkadercoach', maar dan voor scheidsrechters." Ook komend seizoen wordt hieraan verder gebouwd. "Vanuit het Sportakkoord 2.0 is geld gereserveerd bij gemeenten voor het onderwerp arbitrage. Dat kan helpen om mooie stappen te gaan zetten bij verenigingen."
Het ontwikkelen van officials
Om een wedstrijd op de juiste wijze te leiden, hebben scheidsrechters bepaalde kennis en vaardigheden nodig. Natuurlijk moet er sprake zijn van een goede spelregelkennis. Daarnaast kun je denken aan competenties als acceptatie, spelinzicht, spelregeltoepassing, waarnemingsvermogen, interpretatie, adequaat handelen, communicatie, duidelijkheid, omgang met weerstand, preventief handelen en bovenal: leiderschap. "De belangrijkste competentie om een goede scheidsrechter te zijn", aldus Peter.
'We zien een positieve ontwikkeling in de kwaliteit van fluiten en daarnaast zien we dat de individuele scheidsrechter zich ook als persoon gaat ontwikkelen.'
"Om je als scheidsrechter te ontwikkelen, is een veilige omgeving belangrijk", legt hij uit. "Een veilige omgeving creëer je door de scheidsrechters te helpen met het zelf formuleren van hun ontwikkelpunten op de competenties hierboven. Vervolgens ga je ze hieraan spiegelen." Het afgelopen zaalseizoen is deze manier van werken als pilot ingezet voor de groepen 1 en 2. En de resultaten zijn hoopgevend. "We zien een positieve ontwikkeling in de kwaliteit van fluiten en daarnaast zien we dat de individuele scheidsrechter zich ook als persoon gaat ontwikkelen. Mooie resultaten om de kwaliteit van arbitrage over de gehele lijn te verbeteren."
Meer diversiteit onder officials
Vanuit het strategische project Korfbal en Inclusie, zetten we ons sinds afgelopen seizoen in voor meer vrouwelijke scheidsrechters. Nog geen 10 procent van de scheidsrechters is vrouw op dit moment. In het seizoen 2022-2023 waren er slechts drie vrouwen actief in het topkorfbal (groep 1 en 2), van de in totaal zo'n honderd scheidsrechters. "Deze scheve verhouding zegt alles over de grote uitdaging", zegt Peter. "Dat er zo weinig vrouwen fluiten, is een gemiste kans voor de korfbalsport, waarin mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn."
Komend seizoen gaan we aan de slag met speciale bijeenkomsten voor (potentiële) vrouwelijke scheidsrechters. "Uiteindelijk zullen we met de opgehaalde kennis een traject starten om de inhaalslag te gaan maken."